HTML

Kötekedő

Gondolatok és vélemény friss és kevésbé friss közéleti, politikai hírekkel kapcsolatban.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Adóügyek I.

2011.03.09. 11:37 Bubu the Hun

Törvényben akarják kötelezni a magánvállakozásokat, hogy fizetéskiegészítéssel kompenzálják dolgozóik veszteségét, ami a 16%-os egykulcsos adózás következtében érte őket.

Túl azon, hogy nem egészen világos miért akar beleszólni az állam a magánszféra bérezésének kérdésébe, ez a javaslat ismét a magyar adórendzser amomáliáira irányítja a figyelmet. Jó-e az egykulcsos rendszer? Állítólag jó, a környező országok példái alapján. De ebben nen vagyok olyan biztos. Abban viszont biztos vagyok, hogy igazságtalan, mivel az egyenlő közteherviselést félremagyarázva nagyobb terhet ró azokra akinek kevesebb a jövedelmük. Észre kellene venni, hogy a társadalmi szolidaritás és az arányos közteherviselés elve nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanannyi százalékot adózik a jövedelméből, hanem azt, hogy akinek magasabb a jövedelme az ARÁNYOSAN többel járul hozzá az állam bevételihez és ezáltal a kiadásokhoz is.

Tiszteségessebb lenne azt mondani, hogy a 16%-os kulcs nem jó, elrontottuk, visszavonjuk. Végul is sok-sok százezer állampolgárt hozott rosszabb anyagi helyzetbe.    

Szólj hozzá!

Címkék: adó egykulcsos

A bejegyzés trackback címe:

https://kotekedo.blog.hu/api/trackback/id/tr442724359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása